Детско съдебно дело в BRITANICA Park School

Трябва ли Кумчо Вълчо да бъде изпратен в зоологическа градина до живот за назидание, защото е изял Червената шапчица? Или да се изпрати в някой далечен резерват? Тези и още “присъди” за справедливост дискутирахме с учениците от 4. а и 4. б клас на BRITANICA Park School в детското съдебно дело “Магическата сила на правилата”, който започна тази седмица!

Срещата ни започна с подробни разяснения относно същината на един съдебен процес – какво означава справедливост и как се осигурява тя в съда, както и какви са определенията на свобода, отговорност, вина, наказание, споразумение. С всички тези термини и други интересни тънкости на правото ни запознаха специалните ни гости – съдия от Софийски градски съд и член на Съюза на съдиите в България – Владимир Вълков, адвокат Стефания Петрова и адвокат Мая Цонкова.

Преди съдебното дело децата трябваше да изберат роля, с която ще участват и която ще защитават до края на процеса – извършител, пострадал, свидетели, адвокати на извършител и пострадал, прокурори и съдии. Предварително малките ни ученици трябваше и подробно да се запознаят с функцията на всяка от ролите. Всеки един от участниците трябваше да разпише своята гледна точка и после да я изложи с аргументи. А единственият известен факт по време на процеса, беше, че Вълкът е глътнал Червената шапчица!

И така, след проведената подготовка, започна и дебатът между страните по случая. Учениците разпалено обсъждаха кой е прав и какви мерки трябва да бъдат взети срещу деянието на лошия Кумчо Вълчо. На въпроса поставен от г-н Вълков “Как трябва да бъде наказан Вълкът?”, отговорите бяха повече от остроумни: “Ще му изрежем ноктите и ще му махнем зъбите”, “Ще му спрем месото и ще го храним само с кюфтенца от киноа и… протеинови шейкове”!

А какъв ще бъде развоят на събитията ще разберем утре, когато в Съдебната палата ще се проведе и последният етап от детското съдебно дело!