Ученик на месеца – Декември, 2022

 

Никола Кунев е нашият ученик за месец Декември. Той е много отговорен и съвестен и винаги с желание се включва в различни състезания и инициативи. Конкретният повод да бъде избран е неговата готовност да помогне на по-малките си съученици в труден момент. Един от изпълнителите на главните роли в коледното представление на първи клас се разболя и не можеше да участва. Тогава Никола спаси представлението, като с готовност прие молбата на учителите и научи само за една нощ целия текст. На другия ден, след само една репетиция, се справи идеално с ролята!

Здравей, Никола, ти заслужи титлата “Ученик на месеца” с това, че помогна в решителен момент на съученици? Разкажи ни за това? 

Помогнах за коледния празник на 1. клас, когато наистина имаха нужда от помощ. Представих си, че съм на тяхно място и не исках да се притесняват, че няма да могат да се справят. Казах си: “Защо да не им помогна?” Доволен съм, защото исках да се усмихнат и да са спокойни, а и защото самият аз обичам да съм на сцена.

Какво е чувството да бъдеш ученик на месеца? 

Чрез това признание разбирам, че трудът ми е оценен. Може би това ще накара и на други деца да постъпят като мен в подобна ситуация. Щастлив съм, че съм достоен да бъда избран, макар да съм само във 2. клас. В началото на учебната година отново бях в помощ на първокласниците, като им разказах за предизвикателствата, които ги очакват в училище, и им дадох съвети как да се справят с тях.

Според теб какви качества трябва да притежава Ученикът на месеца?

Добре е да е съобразителен, ученолюбив, да учи бързо и да помага на другите.

А кои са примерите, от които се учиш ти самият? 

Пример за мен са много спортисти, например футболистът Върджил ван Дайк.

Каква е твоята рецепта за успех?

Когато срещна предизвикателство, не казвам “не мога”. А си казвам: “Мога да правя нещо друго по-добре, но сега ще се науча и на това. Ще го науча и аз!”