Учениците на месец март: Стефан и Борислав се представиха достойно на олимпиади и състезания

Шестокласниците Стефан Георгиев и Борислав Тодоров са нашите ученици за месец март 2023 г. заради достойното си представяне на състезания и олимпиади по математика и български език и литература. Стефан се подреди на четвърто място сред 220 ученици на втори кръг на олимпиадата по БЕЛ с 28 от 30 точки. А Борислав зае шесто място сред повече от 500 деца в състезанието “Любословие”. Двамата се представиха отлично и на Европейското кегуру и други академични надпревари.

Гордеем се с тях и се надяваме, че примерът им е вдъхновяващ и за техните съученици! Ето какво ни разказаха двамата шестокласници:

– Опишете с три думи усещането да носите почетното звание “Ученик на месеца”.

Стефан: – Гордост – за всеки ученик това е истински повод за гордост. Удовлетвореност – тя идва от положения труд и вложените усилия. Самочувствие – получавам всеобщо признание и това ми дава самочувствие.

Борислав: – Гордост. Удовлетвореност. Благодарност. Чувствам се горд от признанието за положения труд, удовлетворен от резултатите си и благодарен на учителите си за подкрепата! Ако бях мързелив и не работех усърдно, нямаше как да го постигна. Точно затова съм щастлив от факта, че съм ,,Ученик на месеца”.

– Какво или кой ви мотивира да участвате в олимпиади и състезания?

Борислав: – Така проверявам на какво ниво са знанията ми, а и представям нашето училище. Силно се надявам, че с резултатите си съм насърчил и други ученици да се явяват и да постигат успехи на състезания.

Стефан: – Мотивират ме както моите родители, така и учителите ми. Когато проявя желание, моите преподаватели с радост ми помагат да се подготвя и да се представя достойно. Мотивацията идва и от мен самия, защото винаги се стремя към успеха.

– Какво носи участието в състезания на теб и на твоите учители?

Стефан: – Състезанията ми дават възможност да се изявявам, да натрупвам опит и да разбера, че никога не трябва да се предавам. Чрез тях мога да науча какво е нивото ми спрямо това на другите участници. Моите успехи са успехи и повод за гордост и за моите учители. Представям училището си пред цяла България.

Борислав: – Това ми помага да се изградя като организиран и отговорен човек и кара учителите ми да се гордеят с това, което постигам. Радвам се, че така представям училището ни и давам пример на останалите ученици.

– В какво състезание не си участвал до момента, а с радост би го направил?

Борислав: – Бих участвал на състезание по баскетбол, тъй като този спорт много ми допада, а и ходя на ателие Баскетбол в училище. Бих пробвал знанията си по география, човекът и природата или по астрономия.

Стефан: – Спортна натура съм и с нетърпение очаквам всяко следващо състезание. С удоволствие бих се включил в състезание по футбол например, но ако искам да взема участие, ще трябва да тренирам още по-усърдно и да бъда включен в отбора.

– Как би мотивирал твоите връстници също да участват в състезания?

Стефан: – Мотивацията идва и от личното им желанието. Бих ги насърчил да участват, защото така ще преборят страховете си и ще се почувстват по-уверени в себе си. Това ще бъде повод за гордост и за близките им, но най-вече за тях самите. Нищо няма да загубят, ако пробват.

Борислав: – Това, което спира някои от съучениците ми да участват на състезания, може би е известно притеснение за това какви резултати ще постигнат. Аз точно това съм превъзмогнал – не участвам за резултат, а за да трупам опит.  Мотото ми е ,,Важно е участието“, а резултатът несъмнено ще дойде.

– Ще промени ли нещо в теб това признание?

Стефан: – Да, това ме промени, защото ме накара да повярвам повече в себе си.
Борислав: – Със сигурност ще се старая още повече, ще продължа да съм любознателен и ще отделям повече време на извънкласните дейности, за да продължа да развивам качествата си.