Титлата “Ученик на месеца” за трима прогимназисти

Трима ученици от прогимназията на BRITANICA Park School заслужиха отличието “Ученик на месеца” за март, като се представиха повече от достойно на олимпиадите и състезанията по математика, български език и литература и други предмети през февруари и март. Ето какво споделиха с нас за своята мотивация и успехи:

 

Борислав Тодоров: Участието в олимпиади носи опит и допълнителни знания

 

Борислав Тодоров постигна високи резултати на олимпиада по БЕЛ; на състезанието по математика “Европейско кенгуру” и в националното състезание по БЕЛ “Любословие”, участва и в олимпиадите по математика и астрономия.

– Какво е чувството да бъдеш „Ученик на месеца“?

– Много съм горд, че ме избраха за ,,Ученик на месеца“. Радвам се, че трудът и старанието, с което работя, се виждат и биват оценени.

– Кои са активностите и постиженията, които помогнаха да бъдеш избран за „Ученик на месеца“?

– Аз винаги се отнасям отговорно към изучаването на материала. Смятам, че активното ми участие в различни състезания и олимпиади допринесе, за да ме изберат за ,,Ученик на месеца“.

– Какво е за теб отличието „Ученик на месеца“?

– Освен висока оценка за работата на даден ученик, то е допълнителна мотивация и пример за всички останали, която да ги стимулира да работят още повече.

– Какви качества трябва да притежава един ученик, за да бъде избран за „Ученик на месеца“?

– Трябва задължително да е упорит в работата си и да не се отказва, да надгражда себе си и да знае, че всеки труд се възнаграждава. Да бъде лидер, но и да е готов да помага на съучениците си.

– Защо е важно да бъдем добър пример за другите и същевременно да имаме добър пример пред себе си?

– Важно е да бъдем добър пример на другите, за да ги насърчим да станат по-добри. Трябва да имаме добър пример и пред самите нас , за да знаем кой е правилният път, който трябва да следваме, и да не се отклоняваме от него.

– Какво би посъветвал своите съученици, които се стремят да бъдат „Ученик на месеца“? Каква е твоята „рецепта“ за успех?

– Ако се стремите да бъдете ,,Ученик на месеца“ трябва да работите усилено и да се стараете много. Никога не подценявайте това, което се изправя срещу вас. Когато имате грешки или по-слаба оценка, не се отказвайте. Продължавайте упорито и се учете от грешките си. Бих ги посъветвал да участват в най-различни състезания и олимпиади, защото това носи опит и допълнителни знания.

* * *

 

Мира Кроснова: Учете методично и отговорно, като изпитвате удоволствие от наученото

 

Седмокласничката Мира Кроснова постигна отличен резултат на “Европейското кенгуру” – 91 от максималните 100 точки. Тя има успехи и на други математически състезания, както и в училище.

– С какво усещане приемаш това отличие, Мира?

– Много съм горда. Щастлива съм и искам да постигам още повече! За мен това е голяма чест и мисля, че всеки трябва да се стреми да стане “Ученик на месеца”.

– Защо е важно да бъдем пример за другите и да имаме добър пример пред себе си?

– Важно е да сме добър пример, защото така помагаме на другите. Важно е да следваме добрия пример на някой друг, за да усъвършенстваме себе си.

– Какъв съвет би дала на съучениците ти, които също биха искали да заслужат да бъдат “Ученик на месеца”?

– Един ученик трябва да е отговорен и методичен, но също така да не се вглежда само в оценки, а да учи за собствено удоволствие. Учете старателно, но не забравяйте да си давате почивки и да се забавлявате! – завършва интервюто ни с намигване Мира.

 

* * *

Ива Петрова: Мечтая да направя открития в сферата на медицината и технологиите

 

Ива Петрова се представи отлично на втори кръг в олимпиада по математика, на математеческото “Кенгуру”, на втори кръг на олимпиадата по БЕЛ, на националното състезание по БЕЛ “Любословие”, участва и в коледното математическо състезание.

 

– Ива, ти за втори път си “Ученик на месеца”, какво е усещането ти?

– За мен чувството да бъда ученик на месеца е много специално, защото виждам, че всичките ми усилия през учебната година са оценени и това ме мотивира да продължавам напред.

– Ти взе участие в три състезания и две олимпиади, като резултатите ти от вторите кръгове и на двете олимпиади са впечатляващи. Каква е твоята рецепта за успех?

– Моята рецепта за успех е постоянството, отговорността, старанието, много труд, вярата в себе си и собствените си възможности. Въпреки че състезанията и олимпиадите бяха предизвикателство за мен, аз се радвам, че сега имам допълнителна мотивация за успех.

– Защо за теб е важно да участваш в олимпиади и конкурси?

– Допълнителните състезания и олимпиади в различните дисциплини ме вдъхновяват да продължавам да се трудя усърдно, да си поставям все по-високи цели и да ги постигам.

– На кого си благодарна за успехите си и на кои твои лични качества се дължат те?

– Аз споделям успехите си със семейството си, което винаги ме е подкрепяло. Винаги съм черпила вдъхновение и сили от учителката си от началния етап на обучение – мис Цвети. Мотивация и подкрепа получавам и от сегашните си учители, които успяват да развиват интересите ми. Аз винаги съм била любознателна и смятам, че това, наред с интересния начин, по който е представена информацията в училище, е в основата на  любовта ми към ученето и стремежа ми да откривам нови неща.

– Как допринасяш за нашата общност?

– Смятам, че това, с което допринасям за нашата общност в момента, е фактът, че винаги съм готова да помогна, когато някой има нужда. Винаги, когато отворя вратата на някого, помогна да си събере нещата или просто отстъпя за нещо, се чувствам удовлетворена и спокойна, дори и малкото “благодаря” ми носи удоволствие.

– Какви са твоите цели в бъдеще?

– Искам да продължа да помагам на хората дори и по-мащабно – или чрез благотворителни каузи, или чрез някакви научни открития в сферата на медицината и технологиите.