Първокласниците ни официално прекрачиха прага на библиотеката в BRITANICA Park School

За всеки първокласник записването в училищната библиотека е вълнуващо събитие – момент, в който пред вече научилите азбуката деца, се разтварят вратите на съкровищницата от знания, мъдрост и информация, скрита в книгите!

В BRITANICA Park School искаме нашите най-малки ученици да запомнят този ден с истинска емоция и затова ги поканихме на специална среща в просторната ни библиотека, в която да научат повече за книгите и за библиотеките и, разбира се, за да си изберат и вземат първите книжки, които ще прочетат сами!

Децата от 1. а и 1. б клас се запознаха с  библиотекарката – мис Криси, която много обича книгите. Прочела е почти всички най-популярни и интересни класически и модерни детски книжки и с радост ги представя на децата. Тя ни разказа, че се опитва да спечели за каузата на четенето всеки ученик, като не само му предлага интересни заглавия, а и му “издава” и по някой интригуващ момент за героите и историята, с който да го грабне.

Първокласниците научиха как трябва да се държи всеки читател в библиотеката, така че да не нарушава спокойствието на околните и запомниха особено важното правило: “Трябва да обичаме книгите и да се грижим за тях, защото те са наши приятели!

Малчуганите с радост споделиха с мис Криси кои са любимите им книжки. Сред най-предпочитаните заглавия се оказаха поредиците за барбароните, за костенурчето Франклин и за Хари Потър, енциклопедиите за животни, книгите за динозаври, мистериите и дори “Старогръцки легенди и митове”!

Всеки новозаписан читател си избра с голямо внимание по една книжка, която отнесе със себе си. Децата получиха и по един тайнствен свитък, в който беше написана “Молбата на книгата” към нейния читател, за да научат как трябва да се отнасят с всяка книжка. А като “късметчета” първокласниците си изтеглиха по един книгоразделител, който да си оцветят сами.

Нашата библиотекарка показа на малките си гости презентация, посветена на книгите, изпълнена с интересни факти. Децата особено се изненадаха от това, че някога, много отдавна, книгите, преписвани и подвързвани на ръка, са били толкова скъпи, че в някои библиотеки са ги “оковавали” с вериги към рафтовете! Докато днес, напротив – всяка книжка може да отлети в дома на всяко едно дете, за да му донесе знания и радост!

Учениците видяха колко уют и приятна атмосфера има в големите съвременни библиотеки по света и се убедиха, че училищната ни библиотека не отстъпва на най-хубавите от тях. Тя е много голяма и светла, и разполага с меки дивани на първия етаж и меки пуфове, които приканват читателите да се отпуснат с книжка в ръка на светлия втори полуетаж.