Великолепната петорка – петима прогимназисти

Срещаме ви с петима ученици от шестите класове на BRITANICA Park School, които се открояват с постиженията си и в клас, и на състезания и олимпиади по математика и български език и в отношенията си с околните. Гордеем се с тях и смятаме, че са чудесен пример за всички. Чрез Андреа Стойкова, София Стефанова, Ива Петрова, Андреа Игнатова и Борис Петров ви срещаме и с вълненията на децата от прогимназиален етап на BRITANICA Park School през изминалата учебна година.

С въпросите, които им зададохме, потърсихме онези “златни” качества и умения, на които дължат успехите си. Попитахме ги кои са техните суперсили в учението, кои са любимите им дейности, свързани с учебния процес, кои ателиета посещават, какво обичат да правят в свободното си време и кои от ценностите на училището смятат, че защитават с поведението и действията си всеки ден. Получиха се кратки портрети, в които откриваме доброта, любознателност, целеустременост и отдаденост в учението.

София Стефанова: Аналитична съм и разсъждавам в дълбочина

“Да притежаваш суперсила означава да имаш комплекс от силни качества, които ти помагат да се откроиш от останалите, и аз смятам, че моята суперсила е това, че съм аналитична и умея да разсъждавам в дълбочина, също съм креативна, любознателна и давам най-доброто от себе си, – споделя София. – Смятам, че училището не само ни дава знания, но и ни подготвя за живота и това е изключително важно.”

София ни разказа, че обича много четенето и следи новините, по този начин се чувства по-информирана и фокусирана върху важните неща. “Четенето ми доставя удоволствие, защото, когато чета, сякаш забравям за случките около себе си и се концентрирам изцяло върху сюжета на книгата. Бих определила усещането като едно от посланията на Благолаж от разказа “Косачи” на Елин Пелин: “Слушаш, слушаш и се забравяш… И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, потънеш в него и отидеш. Затова има приказки, затова са ги хората измислили.”

Нейните любими учебни предмети са българският и английският. “Българският език изключително много ми харесва, тъй като той ми дава възможност да разсъждавам върху литературни творби, това също ми помага, тъй като те са свързани със житейски въпроси”, разказа ни София. Тя посещава академичното ателие по български език и има високи резултати на всички състезания по предмета, на които се е явила. Казва, че явяването на олимпиади за нея е “начин, по който ние можем да изявим себе си, както и да представим нашето училище. Тя обича работата в екип върху различни проекти на любопитни и увлекателни теми, защото “това ми дава възможност да видя друга гледна точка – тази на съучениците си, да комуникирам с тях. Харесва ми да обменяме идеи. Проектите ми помагат по-лесно да запомня материала, който изучаваме, както и да си преговоря, да се подготвя за предстоящите ни тестове”.

Когато говорим за хобитата ѝ, София разказва: “Обичам да се разхождам сред природата. Планината ми дава спокойствие. През зимата карам ски. Тренирам карате. Този спорт изгражда характера, дисциплинира и балансира.”

“Смятам, че споделям всички ценности на училището ни. Отговорността и постоянството са особено важни за мен и смятам, че аз лично ги показвам и споделям най-много, защото винаги съм отговорна към учебния процес, винаги предавам заданията си навреме и полагам много старание в работата си. Постоянството ми се проявява в това, че никога не съм се отказвала, дори когато нещо отнема повече време и смятам, че винаги давам всичко от себе си”, казва тя.

BRITANICA Park School е едно прекрасно училище не само заради учителите и подкрепата, която ни предоставят, но и заради децата. Ние сме една силна общност, в която, когато си помагаме един на друг, можем да постигнем всичко.”

* * *

Андреа Стойкова: Слушам внимателно и запомням всичко още в час

Андреа ни разказа, че нейната суперсила в училище е нейната силна памет.Когато слушам концентрирано в час, запомням информацията в детайли, така успявам лесно и бързо да усвоя новия материал. Смятам, че съм се родила с тази способност, но се старая да я развивам.”

Нейният любим предмет в училище е математиката: “Харесвам точните науки и обичам да работя с числа”. Тя сподели още, че любимият ѝ спорт е бадминтонът: “Освен начинът на игра, ми допада и това, че този спорт може да бъде както индивидуален, така и отборен.”

“Тази година се явих на няколко олимпиади по математика и по български език и литература, най-голямото ми постижение е на олимпиадата по БЕЛ, където резултатът ми е 29 от 30 точки. Състезанията ми помагат да сравня нивото си с моите съученици и връстници от други училища и да се подготвям за тестове, изпити и за предстоящите матури в 7. клас”, разказа ни тя. За това ѝ помагат и нейното търпение и постоянство: “Ценността, която е най-близо до мен, е постоянството, според мен аз съм много постоянна в своята работа. Не се отказвам, когато нещо ми е трудно, и продължавам, докато не получа удовлетворяващ резултат.”

“BRITANICA Park School за мен е възможност, място, където мога да развивам таланта си, едно страхотно училище, където всички са много добронамерени към мен“, казва Андреа. 

Нейните хобита са да рисува и да слуша музика: “Тези дейности ми носят удоволствие и превръщат света около мен в едно красиво и цветно място. През ваканциите много обичам да пътувам и да посещавам различни дестинации. По този начин се потапям приказната атмосфера на тези места.”

* * *

Ива Петрова: Обичам да помагам на другите

Ива посочва, че нейната суперсила е желанието ѝ да се явява на различни състезания и олимпиади. “Според мен това е наистина много важно, защото те развиват твоето мислене, снабдяват те с допълнителна информация, а и са голямо преживяване. В BRITANICA Park School много ни окуражават да участваме в допълнителни състезания, винаги ни дават допълнителни неща, стимулират нашето собствено мислене и логика. Тази година се явих на доста олимпиади и състезания, като се класирах съответно на втори и трети кръг по български и математика. Участвах и в състезанието по български език “Любословие”, където също имам висок резултат. Тези извънкласни дейности ми помагат да се упражнявам повече, да свикна с атмосферата на националното външно оценяване, да развия логическото си мислене и по този начин се амбицирам още повече.”

Когато става дума за ценностите на училището, споделя, че силата ѝ е в това, че е отстъпчива и учтива и обича да помага на другите. “Когато отворя вратата на някого, помогна на съученик да си събере нещата или просто отстъпя за нещо, се чувствам удовлетворена и спокойна. Дори и малкото “благодаря” ми носи удоволствие.”

Нейният най-любим предмет в училище е Science: “Много ми е интересно, защото всеки път правим нещо различно и изненадващо – правим експерименти, играем образователни игри, изработваме модели. Темата за природата много ме влече, защото тя сама по себе си е впечатляваща и необятна и хората имат още много неща, които да изследват.”

Ива казва, че най-обича да работи с микроскоп, да чете книги, най-често енциклопедии, а в свободното си време – да играе с кучето си, и допълва: “тези неща са много интересни за мен, защото обичам науката и животните.”

От извънкласните дейности в училище най-много ѝ допадат екскурзиите и експедициите, в които децата посещават музеи и други обекти, свързани с изучавания материал: “Работим по групи, интригуващо е и учим под формата на забавление. Виждаме нещата със собствените си очи, а освен това е и страхотно преживяване.”

Ива ни разказа с вълнение и удовлетворение за благотворителната кампания, на която е била инициатор през тази учебна година. В нея са се включили всички деца от шестите класове, а и ученици от цялото училище. Кампанията в подкрепа на фондация “За нашите деца” за Ива е нейна лична осъществена мечта и в нея вижда своя принос към обществото и към изграждането на нашата общност.

* * *

Андреа Игнатова: Винаги съм мила и учтива

Андреа Игнатова споделя, че се стреми винаги да бъде мила и учтива и да показва уважение към хората около себе си. “Това ми помага, защото когато аз се държа така, в повечето случаи и останалите ми отвръщат със същото.”

Нейният любим учебен предмет е английският език – “часовете са изпълнени с много различни и интересни дейности, а и за мен английският е много важен”, казва тя. Нейната суперсила е да пише текстове. Тя, както и другите деца, с които ви срещаме, участваха и в състезание за писане на приказки през тази година. Предстои да съберем техните творби в книга. Приказката на Андреа в сборника се казва: “Една мечта, едно истинско приятелство”.

Тя обича да прави презентации и да работи върху проекти по различни предмети, споделя, че това ѝ се отдава и ѝ е много интересно. Харесва ѝ екипната работа, когато със съучениците ѝ обменят идеи и се учат едни от други.

През свободното си време Андреа, като всяко момиче на нейната възраст, обича да излиза с приятели, “защото ми е забавно, когато се срещам с тях – можем да си говорим, да се смеем, да правим много неща.” Тя играе тенис и казва, че много обича този спорт. “Той ми помага да се развивам, а и е много важно за човек да спортува”, казва тя.

За училището ни Андреа сподели: “BRITANICA Park School е място, изпълнено с радост и топлина, в него имам много добри приятели и наистина се радвам, че уча в това училище. Аз съм горд ученик от BRITANICA Park School!”

 

Борис Петров: Всички предмети в училище са ми интересни

Моята суперсила е, че съм много любознателен. Всички предмети в училище са ми интересни и ми доставя удоволствие да научавам нови и различни неща. Това ми помага да съм концентриран в часовете и да усвоявам с лекота учебния материал. Придобих това качество с четене на книги и с помощта на учителите, които ни преподават по много забавен и интересен начин. Открих, че имам такава способност, тъй като уча с голямо желание и радост”, разказа ни Борис.

Любимият му предмет е Science: “защото учим много интересни неща и правим експерименти. Мис Цвети е много добър преподавател и начинът, по който ни преподава, е много увлекателен. Особено харесвам и часовете по “Съвет”, защото тогава с мис Ела разговаряме на различни теми, които ни вълнуват.”

Борис споделя, че много обича и ателиетата в училище, “защото ни дават възможност да си изберем дейност, която харесваме. Любимото ми ателие е “Театър”, то ни дава възможност да влизаме в различни роли и образи. Сега играя Белия заек в “Алиса в страната на чудесата” – пиесата, която поставихме тази година. А също много обичам и ателието по бадминтон.”

И Борис е голям читател и почитател на книгите. “Книгите ме пренасят във фантастични светове, карат ме да мечтая и научавам много интересни неща”, казва той. Сред любимите му хобита са ските. За него те са “възможност да прекарвам свободното си време в планината със семейството ми или с приятели, като в същото време спортувам, забавлявам се и придобивам нови умения”. “А през лятната ваканция обичам да съм на море, където да карам уиндсърф, да плувам и да се гмуркам”, казва той.

Пожелаваме на нашите събеседници през наближаващата лятна ваканция да се гмуркат на воля в чудесни и зареждащи преживявания, да бъдат все такива вдъхновени изследователи на света около тях и да постигат успехи във всичко!