Децата влязоха в ролите на български царе и воини

Като царе и воини от Първото българско царство се преоблякоха шестокласниците на BRITANICA Park School днес, по време на часа си по история в Националния исторически музей. Ние придружихме в обиколката им децата от 6 а клас, за да видим как се учат от самите извори.

Под ръководството на Таня Янакиева – историк от музея, те разгледаха експонати от Българското средновековие и показаха какво са усвоили в клас от уроците, посветени на този раздел. Всяко от децата получи специална карта с изображения, с помощта на която да проследи и открие определени артефакти. Имаха за задача да разгледат изложените в голямата Слънчева зала експонати и извори за важни събития. След това, разделени на два екипа, да представят видяното пред съучениците си. Всички в хор, следвайки уредничката от музея, децата с готовност произнесоха буквите от глаголицата и изписаха с тях фразата: “България – моята родина”.

Докосвайки се до артефактите децата проследиха историята ни от времето на Старата велика България до падането на Първото българско царство. Разглеждайки Именника на българските ханове сами откриха, че в календара на древните българи, годините, подобно на тези  в популярния китайски календар, носят имена на 12 животни.

Учениците показаха, че знаят много за българската история и нейните велики предводители и с готовност отговаряха на въпросите на историчката и си водиха бележки за видяното. А най-интересният за тях момент беше на финала, когато всеки един си избра и премери част от воинското снаражение или царските инсигнии от онова време.

“Час в музея” е уникален проект, който отличава BRITANICA Park School от всички други училища. Целта ни не е просто да посетим музей в извънучебно време. А заедно с децата посещаваме различни музеи в рамките на два часа от редовната учебна програма и действително учим нов материал, обобщаваме взетото до момента, докосваме се до живата история. Дори поставям оценки на някои от най-активните участници в дискусиите” – разказа учителката ни по история мис Хриси. –

По тази програма децата с течение на годините в училище – от 5. до 12. клас, ще имат възможност да посетят всички музеи и художествени галерии в София и освен, че ще натрупат нова информация и знания по съответните предмети, ще се научат и на поведение в музеите и ще познават културния живот на столицата и обектите, свързани с него. По този начин те имат възможност и да общуват с експерти от различни области, освен с мен като техен учител.”