Кристиан Михайлов – ученик на месец февруари, 2023 г.

Кристиан Михайлов е нашият Ученик на месец февруари. Той бе отличен за това, че създаде видео, посветено на 150-годишнината от гибелта на Левски, като засне похода на своите съученици до Драгалевския манастир и рецитала там. Той сам монтира филмчето и взе дейно участие в постановката и режисурата на проекта.

– Крис, ти си избран за ученик на месеца заради работата ти по филма, посветен на годишнината на гибелта на Левски. Разкажи ни повече

за този проект, в който се включиха всички ученици от седмите класове?

– Нашата учителка по литература ни даде идеята да направим похода по стъпките на Левски до Драгалевския манастир и да го заснемем и голяма част от сценария е мой. Вложих много енергия и старание, което не остана незабелязано. 

– Какво беше чувството, което изпитахте ти и твоите съученици по време на похода и на рецитала?

– Съучениците ми рецитираха стиховете с искрено чувство. Освен това имаше и моменти, които не се виждат във видеото – разглеждахме манастира, останахме доста време там и бяхме със съзнанието, че там е пребивавал самият Васил Левски.

– Какви бяха предизвикателствата, свързани със снимките?

– Работата беше наистина много интересна, но се искаше сериозна организация. Технически заснемането не беше проблем за мен. От половин година правя малки едити, като рекламни клипчета. Това се превърна в мое хоби и така се научих. Снимките минаха през различни етапи, първо заснехме отделно един рецитал, който е само звуков фон за кадрите на похода. По-сложният етап беше монтажът, той ми отне повече време, но се справих.

– Защо е важно да се правят такива филми и всички да показваме преклонението си пред делото на Левски?

– Важно, е защото в думата “българин” често се влага негативен смисъл, звучи като “диагноза”. Не оценяваме достатъчно историята си. Такива видеа ни карат да се замислим и да се върнем назад във времето, когато ценностната система е била друга.

– Как се почувства, когато видеото ти достигна до публиката?

– Много се зарадвах на положителните реакции на всички, които са го гледали. Радвам се, че съм успял да постигна това, което исках. Мисля, че аз и моите връстници показахме, че ценим миналото, че ценим делото на Васил Левски и паметта на всички паднали за свободата герои.

– Какво е чувството да си “Ученик на месеца”?

Чувството е много приятно, но от друга страна, това да си пример за толкова много хора поставя високи изисквания пред теб и това е малко плашещо.

– Какви качества трябва да притежава Ученикът на месеца?

Според мен най-важното качество, което трябва да притежава, е постоянство. Човек не трябва да се отказва дори и да му е трудно в даден момент. Паднеш ли, трябва да се изправиш! Хубаво е да бъдеш добър пример за другите, но и не бива абсолютно да подражаваме на никого, защото така не сме самите себе си.